Eddigi és talán örök legnehezebb ellenfelünkre vetegetünk fölmérő-gyanús pillantásokat most. Abszolút worst case scenario eddig a dolog a csoportkör után, és minél előbbre tekintünk, annál világosabb, hogy a döntőig vezető út legalábbis félfolyós lávával van kikövezve.

Miért kell tartani az elfektől? Nem azért, mert le tudták győzni Ausztrália válogatottját (akik nem fociztak életük formájában, de még ha azt tették volna, az sem lett volna egy súlycsoport) nem is azért, mert 4-2-es Fatalityt mutattak be egy kiszenvedett angol csapaton, akik Lampard kivételével valószínűleg csak a meccs utáni bánatbulira koncentráltak.
Hanem azért, mert per pillanat az európai csapatok közül ők a legjobbak. Ijesztően jó passzokat mutatnak be, állandóan kontrázgatnak, gyorsak, és még különbejáratú kamionsofőrük is van. Most nem bunkerfociznak, eddig még alig ölik a focit, és nem is henteskednek, mintha egy szerb vízilabda válogatott lennének.

Ez nem kerülte el Diego mester figyelmét sem, a legtöbb nyilatkozatában arról beszél, hogy meg kell találni a legmegfelelőbb felállást a németek ellen. Nem tudom, pont mire gondol, nem hinném hogy a változás az első háromban lenne. Szerintem eljött a kockázatvállalás ideje, jó lenne ha Pastore játszhatna, nem bánnám azt sem, ha Verón kimaradna. Samuel per pillanat a legnagyobb kérdőjel, ha felépül, van esélyünk. Sanszos, hogy a közvetítés közben mégis két olyan ember nevét fogjuk legtöbbet emlegetni, akik nincsenek a pályán, de még a kispadon sem találjuk őket. (szerintem mindenki tudja, kikre gondolok). Ami a cvölfök malmára hajtja a vizet, az a gyors kontrák alkalmazása. A védelmünk ilyenkor általában jó koordináták mentén helyezkedik el, de Demichelis, Jónas olykor igen akadozva veszi fel a tempót a nagyobb kezdősebességű játékosokkal, mintha nem lennének eléggé prediktívek, vagy proaktívok, vagy mi. Samuel, Clemente Rodríguez sokat segíthetne ezekben az esetekben. Na meg a szögletek és szabadrúgások. Sok veszélyes fejes gurigázik odaát, eddig mondjuk alig volt életveszélyes helyzet pontrugás után, remélem ez taktika, nem szerencse. 

Visszatérve a változtatásokhoz. Szinte biztosra vehető, hogy a formációt minden eddigiél jobban személyre kell szabni, hogy egy passzentos zakót vihessenek haza a németek Fokvárosból. Mindenki, aki a témával foglalkozik, biztos benne, hogy a 4-3-1-2-n könnyen kifognak majd a krautok. Ennél tényleg valószinűbb egy masszívabb, védekező szellemű középpálya kialakítása. Amivel bizony az a bibi, hogy akkor az ezredes úrnak nincs aki levelet írjon, azaz ki fog gólt lőni? Mert tizenegyesekre játszani még Maradona sem merne, akármilyen álom vette be magát a fejébe. Azért szerencsére képlékenyek a szerepek manapság, egy 4-4-1-1-ből is tudnak kiszabadulni középpályások, előretörve segítve a front élét. Most kellenek majd virtuóz megoldások Di Mariától, Teveztől, utóbbitól meg a legutóbbi mérkőzésen mutatott futásmennyiség is. Tényleg jó lenne, ha Pastore akár csere útján is bekerülhetne, nagyon alkalmas gyors támadásokra, improvizációra. Németes precizitással kell belőni az egyensúlyt, legyenek fiatalok is, meg nagyöregek is, akármelyik irányba billenünk, kihasználja az ellenfél. Gyakorlatilag nekünk kell alkalmazkodni hozzájuk, másolni a kontráikat, elcsípni az indításokat, és gyors, lenyűgözően szép passzokkal 30-ig, 16-ig juttatni Messit, Tevezt, és onnan már látják a kapu sarkát.  Szóval mi egy kicsit a sötétben tapogatózunk, de baromira reméljük, hogy Maradona nem.

Lélektanilag mérföldkő a szombat. Ha sikerül továbbjutni, onnantól már tényleg nincs lehetetlen. Nagy mumusok a németek, a legyőzésük iszonyatos lélektani erőt adhat. A szurkolóknak a legfontosabb az, hogy az 1990-es, 2006-os sajnálatos események után végre helyreálljon a világ rendje. Nagyon remélem, hogy az eddigi bírói tévedések nem ütnek vissza, nem fogják "kompenzációs jelleggel" a németeket nyomni. Akármi lesz eztán, ez lesz a legkeményebb mérkőzés, nekem speciel már görcsöl a gyomrom, ha rágondolok.
És ait erről Diego mond:

"Nem vakációzni jöttünk, a bőrünket visszük a vásárra, hogy boldoggá tegyük szurkolóinkat"

Úgy legyen, Hajrá!
 


 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vivaargentina.blog.hu/api/trackback/id/tr552123109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flea 2010.07.02. 12:45:29

Öööö, Zanetti és Cambiasso?
Nem hiszem.

A teljesen szétesett, demoralizált, és abszolút elhibázott felállásban játszatott angol válogatott 1 perc alatt állt fel ezek ellen a németek ellen 0-2-ről. Mit ér, hogy négyet lőttek a Cahill kiállításával sújtott ausztráloknak, másik négyet a védelem nélkül pályára lépő angoloknak (de abból is csak úgy sikerült az utolsó kettő, hogy a védelem felment fejelni, aki meg hátul maradt, nem volt annyi esze, hogy egy sárgáért lerántsa a kilépőt a félpályánál)? Ghánát egyetlen góllal gyűrték le, mert a védelem területet adott Özilnek. Argentína hánnyal küldené haza Ghánát, most komolyan?

Atombeton 2010.07.02. 13:01:24

Nem beszéltél El Pipita Higuaínról, aki idén már lőtt gólt a "németeknek", és minden bizonnyal holnap is fog jó helyen bóklászni egy gól beakasztásához.
Amúgy meg a döntőbe jutásért a brazilokkal na az lesz az igazán kemény.

flea 2010.07.02. 13:07:04

@Atombeton: az elődöntőben a Spanyolország-Paraguay győztese jön, a brazilokra a hollandok után az Uruguay-Ghána győztese vár. Brazília és Argentína csak a döntőben találkozhat.

en.wikipedia.org/wiki/2010_FIFA_World_Cup#Knockout_stage

Hepciás 2010.07.02. 13:19:22

"Nagyon remélem, hogy az eddigi bírói tévedések nem ütnek vissza, nem fogják "kompenzációs jelleggel" a németeket nyomni."
Nem akarom az angolokat védeni, mert a nyújtott játékuk alapján tényleg nem érdemlik meg, de a játékvezetők már a németeknek is "kompenzáltak" úgy harminc centit. Bízom benne, hogy (most az egyszer:-( ) színvonalas, fair bíráskodás lesz. Ebben a meccsben benne van, hogy akár a vébé meccse is lehet, de ez nyilván űber közhely.
És ha Maradonáék megnyerik a vébét, amit szívből kívánok, akkor remélem, hogy Diego Mester a csúcson abbahagyja és visszamegy TV showt csinálni, csak most geci profi stábbal és bivalyerős tanácsadókkal, mert a vébé szövetségi kapitányság ilyen minden konvencionális szabály felrúgásával, egyszeri és megismételhetetlen. A foci woodstoka, ahogy ilyen "make love, not war!" módszerrel rögtönöz. Megjegyzem zseniáisan, de azért ne legyenek illúzióink, egyszer volt Budán kutyavásár.

Atombeton 2010.07.02. 13:20:14

@flea:
izé, tényleg? na akkor a döntő lesz majd kemény.

gay_hancu 2010.07.02. 13:54:33

@flea:
Szerintem annak soha nincs értelme, hogy egy adott ellenfél egyes meccseit levezessük úgy mintha Argentína játszana ellenük. Soha nem tudhatjuk, hogy mi lett volna ha Anglia ellen nyomjuk, vagy ha bármely más csapatot néznénk. Szerintem nagyon erősek, nagyon rafkósak , és a hosszabbítás utolsó perceiben is képesek akár 2 gólt lőni bármelyik mai csapatnak. Igen nagy hiba az elbizakodottság, és nekem mindig feláll a szőr a hátamon ha ilyeneket olvasok...(ne vedd magadra nem sértésként mondom). Egy szó mint száz, én parázok ezerrel , nagyon kétesélyes a dolog. A németeket meg soha nem szabad lenézni. Reménykedjünk egy egygólos győzelembe és akkor irány a döntő!

flea 2010.07.02. 14:04:13

@gay_hancu: egy pillanatig nem nézem le őket, csak igyekeztem objektíven mérlegelni, hogy mit mutatott eddig a két csapat, és ez alapján az a véleményem, hogy a papírforma Argentína mellett szól. (A papírforma persze attól papírforma, hogy borulhat, és a németeket egyébként sem lehet soha, semmilyen körülmények között leírni.)

Egygólos - vagy akárhány gólos - győzelem esetén is azonban még túl kell jutni egy csapaton (feltehetőleg a spanyolokon) a döntőhöz. ;)

minority 2010.07.02. 14:51:50

http://www.youtube.com/watch?v=GeF4tTEWM6M&feature=player_embedded#!

azért kusturica sajnálhatja, hogy nem várta meg a vb-t a maradona filmmel, aztán az is lehet, hogy már tervezi a második részt. ami itt 0:20-tól történik, arra nincsenek szavak.

wpet 2010.07.02. 15:47:05

Nem kicsit aggaszt a meccs, főleg a védelem.A mexikóiak ellen már kiderült, hogy vannak hiányosságok, még DeMichelis is tud szar lenni.
A másik gyenge pont a helyzetkihasználás lehet, bár abban talán a németek is elég ványadtak. Szóval marad az, amit tán Puskás Öcsi mondott; valami olyasmi, hogy a csatároknak több gólt kell rúgni elöl, mint amennyit hátul bekap a védelem.

1x2 · http://fogadastipp.blog.hu 2010.07.03. 07:54:55

Argentína - Németország

Gyerekek szerintem ez lesz az ezidáig látott legnagyobb összecsapás.Úgy gondolom ez a csata lesz eddig az a találkozó, amely legjobban megossza a fogadók véleményét.Pró és kontra rengeteg érvet, lehet felhozni egyik és másik fél javára.Nézzünk egy-kettőt ezek közül az én szememmel.Először is megkövetem Maradonát mert eddig sokat fikáztam az edzői képességeit.Bár a véleményem most is fent tartom, be kell ismernem az a tűz és mentalitás amit csapat felé sugároz eddig mindig célra vezető volt.Ragyogó játékosokkal van kőrül véve akik tudnak alázattal focizni.Első szóra tűzbe mennek Maradonáért és dolgozik bennük a becsvágy a hazaszeretet és a bizonyítási vágy.Nem félnek semmitől és terhet a játékosokról,Mourinho módjára leveszi az edző.Nagyszerű csapat de mire lesz ez elég Németország ellen? A csatár sor fantasztikus a hátsó alakzat Demicheleis és Heinze vezérletével eddig jól állja a sarat, két bekapott gól nem tűnik soknak.A tíz rúgott gól meg egyenesen fantasztikus.A rúgott és kapott gólokban a Németek mérlege is majdnem hajszálra azonos, annyi különbséggel, hogy a Németek egyel kevesebbet rúgtak.Véleményem szerint ha valaki megtudja állítani az Argentinokat akkor az Németország.Soha nem szerettem a Német válogatottat,erőltetett robotszerű,erő játéka végett.Most valahogy megváltozott a véleményen.
Szépen és látványosan játszanak, villámgyors támadásaik életveszélyesek.Klose és Podolskik páros hozza szokásos világversenyi formáját.Őzil meg számomra vb egyik legnagyobb felfedezett játékosa.Varázslatos labdáival hozza helyzetbe saját magát és társait.Lahm,Mertesacker és Schweinsteiger jól kiegészíti ezt a fiatal sikerre éhes válogatottat. Nem igazán tudtam negatívumokat felsorolni a két csapatról.Mi dönthet a két válogatott között? Szerintem a találkozón a védekezés lesz a fő kulcsmomentum!Amelyik csapat jobban megtudja fékezni az ellenfél csatárait az lehet a nyerő.A Németek szerintem, átadják a kezdeményezést az Argentinoknak és a villámgyors támadóikban bíznak. Argentína szerintem bele is megy ebbe a játékba, hisz eddig is a folyamatos támadás és az ellenfél nyomás alatt tartása volt a megszokott szisztéma.
Döntő lehet, hogy az Argentínák mennyire tudnak fegyelmezetten játszani.Mert az igazi erőfelmérés most jött el számukra.Eltudok képzelni egy döntetlent de Német továbbjutást várok.A tippem pedig a rendes játékidőre vonatkozik.

Tipp X2 odds 1,53

Player 1 2010.07.03. 08:04:30

@wpet: Hát szerintem az angolok elleni 3. gól megmutatta, hogy nem rosszak helyzetkihasználásban.Eléggé oldalt volt Müller, és elvileg ez a kapusnak nem kellett volna, hogy olyan nagy gondot okozzon.Mégis belőtte.

Player 1 2010.07.03. 08:07:50

@Hepciás: Az argentínoknak meg 1 métert ''kompenzáltak''.

megijesztitek az apácákat! 2010.07.03. 14:20:59

tiszta ideg vagyok. már most...
viva argentina!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.07.03. 18:03:17

Maximálisan megérdemelt eredmény.

Maqus · http://oposszum.hu 2010.07.03. 18:06:15

@TheElf: Nem mondom, hogy nem, én a németekre tettem, de az argentinoknak szurkoltam. Csak Messit sajnálom, mert szeretett volna gólt szerezni (vagy én szerettem volna, ha szerez? :)))

garizim 2010.07.03. 18:21:20

Ez nagyon durva. Valamit nagyon elszúrtak.

The Paramour 2010.07.03. 18:22:45

Nagyon nyomtak az argetinok, de 4-0 nem lehet véletlen. Teljesen megérdemelt győzelem!

lcapri 2010.07.03. 18:47:06

na, hat ez futballiskola. A vedelem kivetelevel mindenhova jobb jatekosok vannak egyeniben az argentinoknal, de szerintem most mar lathato 13 lőtt gól utan, hogy Nemetorszagé a vilag legjobb futball _csapata_. Mindig, mindenki ott volt ahol kellett, es egy ilyen jatekoskeretbol mint ami Argentinanak van... nagyon megalazo mas nemzeteknek hogy egy dilettans barmot, egy celeb majmot raktak meg kapitanynak. Diego Maradona egy barom. Ex kabitoszeres, problemak vannak a tudatával, nem hogy nem szovettsegi kapitanynak valo, de az egesz szegyent miatt konyvelheti el az argentin nemzet, es Domenech-el szemben az a szerencseje, hogy a vilag egyik legjobb focistaja volt. Mert szovettsegi kapitanykent sokkal szarabb Domenech-nel is. Domenech Zidane-nal VB-t nyert, Maradona egy tucat sztarral, koztuk Messivel meg Tevezzel meg Militoval, nem volt kepes 4 koze jutni, es csak egyertelmuen gyengebb csapatokat vert meg a VB-n. a

Varjúdombi mesék 2010.07.03. 19:07:10

@lcapri: Ez a "csak gyengébb ellenfélt vert meg" dolog elég egyértelmű,hiszen ha valakit megverünk,az gyengébb:Egy ókori görög filozófus-kinek neve nem jut eszembe-után szabadon.nem hiszem,hogy Maradonát baßogatni kéne,ha nyernek,most ő a sztár.Mondjuk én sem értem,mit keres a 60 éves Veron a válogatottban és mit nem Zanetti,de nem is az én dolgom:én a németeknek szurkoltam,európaiként,németeknél egykor dolgozóként s mert irritál ez a messimessimessizés,na meg a Vb legesélyesebb csapatozása.Azt,hogy nem nyertek,nem Maradona hibája (egyedül),lehet 100 meccsből 99 szer nyerne,most nem így lett.Tény viszont,hogy a második félidőben csak a németek fociztak,viszont ők nagyon.

lcapri 2010.07.03. 19:50:03

@Varjúdombi mesék:
ez nem igaz, fociban van szerencse faktor, de ezt most nem mondom el, csak kepzelj el 2 csapatot, az egyik 1szer lo kapura, bemegy, a masik ugyanazon a meccs alatt 22 kapura lovesbol 6 kapufat lo, es 3 lesgolt lefujnak, meg 10 lovest fog ki a kapus, meg mondjuk valamennyit az alapvonalrol tornaz ki a hatved, es aki vegig tamadott, kiesik 0-1 -re.
Masik dolog:
Maradonat kell baszogatni, hiszen ahogy irod, ha nyernek most mennybe megy. ---> logikusan kovetkezik, hogy mivel KURVARA nem nyertek, sot, egyszeruen megalazo vereseget szenvedtek, nyilvan elo kerul a szovetsegi kapitany, raadasul legyunk oszinten: tok jogosan. Egy dilettans bunko, ez az igazsag.
az hogy 100 meccsbol 99szer nyerne, azt en egy 100 meccses torna utan dontenem el. De kotve hiszem, mert itt most egy jo csapat, meg egy halmaz rossz formaban levo kivalo jatekos volt a palyan, nyilvan ez utobbiak kikaptak. Amugy ez mindig igy lesz a fociban. Eza nemetek legnagyobb eselye, es tenyleg elonyukre valik.: 1938 otas a nemetek mindig a legjobb 8 kozott voltak, 2002-ben dontosok, 2006-ban bronzermesek voltak, es azota sokat javultak, es megis:
angolok is, argentinok is, es majd fogadok a spanyolok is favoritok lesznek ellenuk.... aztan lehet majd nezni. pedig 2006-ban is hazakuldtek argentinat is, es most is eleg csunyan, es majd 4 ev mulva is ugyis argentina lesz a favorit a meccs elott... ez a nemetek egyik fegyvere, sosincs rajtuk teher szinte.

2010.07.03. 19:56:38

A kurva istenit... :((( Szerintetek majd a hollandok, vagy a spanyolok alávágnak majd a fritzeknek?

chop 2010.07.03. 19:57:16

@Varjúdombi mesék: Domenech sosem nyert Zidane-ékkal VB-t. Az csak döntő volt.

Valahol én is bíztam Maradonában, ahogy az emberek szeretnek bízni a csodában, de egyébként tényleg ez a papírforma. Argentína egyénileg hihetetlenül jó, főleg a támadósor, de a foci valóban csapatjáték, ebben pedig a németek és a spanyolok messze a mezőny fölé emelkednek.

A németeknek problémát szerintem csak a spanyolok okozhatnak.

chop 2010.07.03. 20:00:38

Úgy tűnik, hogy Linekernek 90-ben - kicsit keserűen megjegyezve - volt igaza: "A foci egy olyan játék, amit 22 játékos játszik és a végén mindig a németek nyernek."

Ha nem is mindig, de hogy a foci a németek játéka, az biztos.

JTB 2010.07.03. 20:22:05

@flea: hahahaha :D

ui: az argentínok első 4 meccsükön 3-on szabálytalan góllal szereztek vezetést... :P

swt (törölt) 2010.07.03. 23:01:14

@chop: A spanyolok akkor okozhatnanak problemat, ha lenne spanyol csapat - de nincs, Villa es hatterzenekara van. Az argentinok is ezt szoptak be, hogy nem volt csapat, csak Messi + hatterzenekar.

flea 2010.07.04. 11:51:03

@JTB: nem vitatom, de azt te sem gondolod, hogy csak ezért kerültek a 8 közé.

Mondjuk az látható, hogy az argentin támadósort túlbecsültem. (De hogyan lehet gyengébb támadásokat vezetni, mint az ANGOLOK?!?) Kiábrándító volt a tegnapi teljesítményük. Persze kellett volna valaki (khm... Diego?), aki a szünetben elmondja nekik: ha csak a biztos passzokra mentek, akkor oda fognak érni rátok, időnként kockáztatni kell, hogy elöl eladjátok a labdát... (Ugye az sem ér sokkal többet, hogy Di Maria ötször mellé-fölé durrant harmincról, egyszer meg csak kicsit mellé, de a kapus azt is fogta volna, ha véletlen rámegy.)

Ebben a kombinatív játékban a spanyolok jobbak lesznek, legalábbis tegnap Paraguay ellen így játszottak. De ha ők is úgy (nem) védekeznek, mint az argentinok a németek első három góljánál, akkor tökmindegy, mert a németek ellen labdát veszteni azért valamivel "költségesebb", mint Paraguay ellen - és velük is finoman szólva meggyűlt a bajuk. (Ha meg megint Torres lesz a kezdőben, eleve emberhátrányban játszanak egy bő félidőt ;))
süti beállítások módosítása